July 1, 2022

Malaysia news kini

Malaysia news kini

Pelancong Korea Mula Tiba Di Sabah, Petanda Baik Bagi Sektor | Sabah News

Joniston dilihat memberi beg hadiah kepada pelancong Korea…

KOTA KINABALU, SABAH – Pemulihan industri pelancongan Sabah yang menjadi tulang belakang ekonomi negeri ini kelihatan cerah dengan ketibaan 185 pelancong Korea Selatan semalam.

Mereka menaiki penerbangan sulung pesawat Jin Air ke Kota Kinabalu terus dari Incheon yang mendarat pada pukul 10.35 malam.

Pengurus cawangan Jin Air Park Jeong Hoon adalah antara mereka.

Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar Sabah Datuk Jafry Ariffin mengulas bahawa penerbangan terus dari Korea adalah petunjuk positif.

Pesawat penerbangan sulung Jin Air ke Sabah mendapat pancutan air sebagai tanda selamat datang,,,

“Kami yakin dengan keadaan Covid-19 yang bertambah baik, rakyat Korea mahu datang ke sini seperti dahulu. Sebelum wabak, Sabah menerima 65 penerbangan setiap minggu dari bandar-bandar Korea…

“Kami berharap keadaan ini akan kembali dan kami mengharapkan (menerima pelancong dari) destinasi lain. Sabah akan bekerjasama dengan MOTAC untuk meningkatkan kedatangan pelawat, yang seterusnya akan memberi kesan ekonomi positif kepada masyarakat setempat,” katanya.

Menurut beliau, penerbangan Air Asia dari negara Manila, Filipina dijangka mendarat sini malam ini.

Jafry dalam sidang media…

Jin Air merupakan syarikat penerbangan asing ketiga yang menyambung semula penerbangan terus ke Kota Kinabalu selepas Scoot Singapura dan Syarikat Penerbangan Diraja Brunei.

Dalam ucapan tahniah kepada Sabah di atas pembangunan pelancongan yang kukuh, Datuk Seri Dr Santhara, Timbalan Menteri Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan (MOTAC) menyatakan bahawa mereka akan terus bekerjasama dengan Lembaga Pelancongan Sabah untuk mempromosikan Sabah dan produk baharunya ke pasaran Korea.

“Pada 2019, kami mempunyai lebih 600,000 warga Korea melawat Malaysia dengan kira-kira 390,000 daripada mereka pergi ke Sabah. Ini adalah petunjuk bahawa Kota Kinabalu adalah destinasi penting,” katanya.

Turut hadir menyambut penumpang penerbangan sulung Jin Air di Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu semalam ialah Pembantu Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar Sabah, Datuk Joniston Bangkuai; Setiausaha Tetap Kementerian Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar Sabah Datuk Sr Yusrie Abdullah; Ketua Pegawai Eksekutif Lembaga Pelancongan Sabah Noredah Othman dan Ketua Pegawai Pemasaran Tay Shu Lan; Pemangku Pengurus Besar Kanan Pejabat Korporat Malaysia Airports Berhad Tuan Kamaruzzaman Razali; Perwakilan MOTAC dan Tourism Malaysia Sabah.